Avelsråd

Korthår/Långhår/Strävhår

Carina Eskelin
0735-69 75 69

Klubbens avelsråd och valphänvisare är May-Gun Bandinge.

ÖGONLYSNING

Sedan den 1 juli 2009 är det inte längre krav på ögonundersökning för att registrera en taxkull hos SKK. Detta innebär inte att vi inte behöver ögonlysa våra taxar i fortsättningen! För att hålla koll på ärftliga ögonsjukdomar rekommenderar klubben att framförallt avelsdjuren ska undersökas vid 3, 6 och 9 års ålder.

Att ögonlysning som krav för registrering togs bort berodde bl.a. på att de flesta taxar undersöktes vid alltför låg ålder för att PRA-symtom skulle ha utvecklats och då blir hälsoprogrammet ineffektivt trots att mängder med hundar ögonlysts.

För att få en säkrare uppfattning om förekomsten av ögonsjukdomar är ddet av största vikt att så många hundar som möjligt undersöks och särskilt när de kommit upp i högre åldrar.

Självklart ska uppfödaren också ögonlysa sin tax om man misstänker att den har problem med synen eller om det finns risk för ärftlig belastning för ögonsjukdomar.

/Text taget från tidningen TAXEN nr 5 2009, sida 11.

Ögonlysning brukar anordnas två gånger om året. Plats o tid, se annonsering i Gotlandspressen.

Gotlands Taxklubb arbetar för att:

• Väcka intresset för rationell och sund avel
  • Sprida kunskap om taxen och dess användning
  • Anordna träffar, kurser och föredrag
  • Arrangera utställningar och jaktprov
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Copyright 2013 Gotlands Taxklubb | Created by R.Martis with QualityJoomlaTemplates. Custom text here